Skip to main content

Dlaczego warto stosować oliwkę do skórek i paznokci?

manicure, oliwka do skórek, pielęgnacja paznokci, pielęgnacja skórek, stylizacja paznokci

Katarzyna Leks

Instruktor Spn Nails, Gdańsk
Właścicielka Studio Wersal, Gdańsk
Wielokrotna mistrzyni
pink & white

Studio Wersal
Instagram icon katarzyna_leks_instruktor

Wiatr, wilgotne, chłodne powietrze, ogrzewanie oraz częste stosowanie dezynfekcji to wszystko ma ogromny wpływ na kondycję naszej skóry dłoni, paznokci i skórek. Przesuszone, twarde skórki to czynnik utrudniający wykonanie idealnego manicure, by efekt był długotrwały. Aby temu zapobiec bardzo ważna jest pielęgnacja, zarówno gabinetowa, jak i domowa. I tutaj pojawia się nasza bohaterka: oliwka.

Zadaniem oliwki jest nawilżenie i uelastycznienie wałów okołopaznokciowych i samej płytki paznokcia. Jej codzienne stosowanie pozwoli zmiękczyć i uelastycznić skórki, przedłużyć efekt manicure, a także zwiększyć trwałość stylizacji żelowych czy hybrydowych. Tak, tak – masa żelowa lub baza hybrydowa dużo lepiej trzyma się dobrze nawilżonej płytki. Gdy naturalny paznokieć jest przesuszony traci swoją elastyczność, zaczyna się kruszyć, odchodzić od wolnego brzegu lub w centralnej części paznokcia. Edukowanie klientek w tym kierunku to nie tylko ułatwienie sobie pracy, ale także dodatkowe źródło zarobku. Mini oliweczka może być także miłym i praktycznym podarunkiem dla naszych klientek.

Wybierając oliwkę warto przyjrzeć się składnikom aktywnym.

Składniki aktywne:

Olejek jojoba – szybko się wchłania nie pozostawiając na skórze tłustego filmu, doskonale nawilża i opóźnia procesy starzenia. Działa przeciwbakteryjnie i redukuje stany zapalne.

Olejek ze słodkich migdałów – silnie nawilża i wygładza skórę. Nie powoduje podrażnień nawet na delikatnej skórze, dlatego jest polecany do pielęgnacji delikatnej skóry dzieci i niemowląt. Szybko się wchłania i nie pozostawia tłustego filmu.

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno – regeneruje i zmiękcza naskórek, zwiększa elastyczność skóry.

Olej arganowy – olej pozyskiwany z orzechów drzewa arganowego, które występuje wyłącznie w Maroko, stąd tez jego nazwa „ złoto Maroka”. Szybko się wchłania, dociera do głębokich warstw skóry, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Wzmacnia paznokcie.

Olejek palowy z nasion – stanowi źródło cennych kwasów tłuszczowych np. laurynowego, oleinowego. Doskonale pielęgnuje skórę, chroni jej barierę lipidową. Rekomendowany do pielęgnacji skóry w okresie zimowym.

Wit. E – jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.  Przeznaczona do pielęgnacji skóry odwodnionej. Wzmacnia i  regeneruje paznokcie, nadaje im połysk. Popularny dodatek do zimowych kremów do rąk i oliwek.

W chwili obecnej oliwki mają bardzo lekką konsystencję, nie przypominają już gęstej oleistej mazi, jaką znamy sprzed kilkunastu lat.

Rada

Nadmiar oliwki potrafi zepsuć nawet najpiękniejszą stylizację paznokci. Aby nasza praca prezentowała się pięknie na zdjęciu, używaj minimalnej ilości oliwki lub niewielką jej ilość zaaplikuj na wacik, którym przetrzesz wał okołopaznokciowy. Po jej aplikacji możesz poprosić klientkę o umycie dłoni.

źródło:    Paznokcie nr 99